Kick-off van het Kwaliteitsnetwerk FPC/K

Van tekentafel naar praktijk

Woensdag 21 maart 2018 is het Kwaliteitsnetwerk FPC/K officieel van start gegaan. De FPC/K’s volgen in deze succesvolle methodiek de FPA’s, De Borg-instellingen en Forensische Verslavingszorg (FVZ) Deze eerste cyclus focust de methodiek zich op de tbs-afdelingen.

Patiënten en professionals uit de 11 deelnemende instellingen waren uitgenodigd om kritisch mee te denken over de longlist van standaarden die door de adviesraad was opgesteld. Welke onderwerpen zijn van belang en wat is er over het hoofd gezien? De standaarden vormen het gespreksonderwerp tijdens de reviewdagen die dit jaar gaan plaatsvinden.

De interactieve middag werd afgetrapt met een theaterstuk van patiënten en personeel van de Van der Hoeven Kliniek. Zij lieten op treffende wijze zien hoe thema’s als werkdruk en afstand en nabijheid, voor zowel patiënten als personeel, hot topics zijn binnen het werken in het forensische veld. Vanuit een ander netwerk werd inspiratie gehaald wat de methodiek concreet kan opleveren. René Wubs van GGZ NHN vertelde hoe hij met behulp van het Kwaliteitsnetwerk FPA van een oester een parel heeft gemaakt. Hij vertelde hoe door middel van spiegelbijeenkomsten met patiënten en medewerkers feedback over de zorg binnen de instelling wordt uitgewisseld. De methodiek kwam echter tijdens de ‘van tekentafel naar praktijk’ workshops echt tot leven. De deelnemers vonden elkaar snel op de inhoud en goede discussies naar aanleiding van de standaarden kwamen tot stand. Uit alle workshops kwam naar voren dat het belangrijk is om de patiënt centraal te blijven zetten en bewust te blijven van waar de instellingen zelf naar toe willen (in plaats van wat allemaal moet). Er is een duidelijke wil en openheid om te leren van en met elkaar, zowel van elkaars parels als oesters!

De adviesraad heeft de input verwerkt en de definitieve set ter goedkeuring naar de stuurgroep gestuurd. Op 6 juni laat de Van Mesdag Kliniek als eerste een kijkje in haar keuken nemen. De reviewronde wordt op 20 november afgesloten bij de Van der Hoeven Kliniek.

Benieuwd naar de lijst van standaarden en wanneer welke instelling een reviewdag heeft? Via deze website en www.KNAPP-efp.nl kunt u op de hoogte blijven van het Kwaliteitsnetwerk FPC/K!