Oval halfCircle half
Actueel

In gesprek met 'Mister Long Stay' Peter Braun

Publicatiedatum: 11 februari 2021

Ja tenzij…
Donderdagmiddag nam Peter Braun afscheid van als clustermanager van de afdeling Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ) van de Pompestichting in Zeeland). Door corona een online bijeenkomst maar de warmte, waardering en mooie verhalen kwamen door het scherm heen. Vele collega’s van binnen en buiten de kliniek schetsten een prachtig beeld van alles wat Peter voor elkaar heeft gekregen. Bijvoorbeeld dankzij zijn motto om op alles wat patiënten zouden willen of belangrijk vinden, te antwoorden: ‘ja, tenzij..’ Het tekent de open houding die onderzoekt wat er wél mogelijk is, en hoe je zo van muren deuren kunt maken. Onder zijn bezielende leiding is de Longstay geëvolueerd tot LFPZ, een tussenvoorziening zonder behandeldruk waar patiënten op een nieuw spoor worden gezet. Met als resultaat een uitstroom van maar liefst 50%!

Peter gaf in zijn afscheidswoorden de volgende uitgangspunten mee:

  • Autonomie waar mogelijk
  • Afspraken in plaats van regels
  • Behandelen boven beheersing
  • Behandeling op eye-level (fysiek en mentaal)
  • Bewegen is beter dan stilstaan

Bedankt Peter voor de fijne samenwerking, o.a. bij het zorgprogramma LFPZ en het internationale COST project. We wensen je het allerbeste!

Lees hier het interview uit november 2019 terug over goede zorg, het boek over langdurige forensische zorg* en zijn visie op het werken met deze complexe doelgroep: “als je deze mensen gaat benaderen als groep heb je een probleem. Als je ze benadert als individu heb je een kans”Lees verder

In gesprek met 'Mister Long Stay' Peter Braun